Stichting Bikkels: Bijdrage aan een Snoezelruimte voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking voor een nieuwe vestiging van Medisch Kindzorg Instelling CityKids

CityKids heeft al sinds 3 jaar een locatie op Voorne Putten, te weten Blessing in Zuidland. Tevens heeft CityKids sedert 1,5 jaar een locatie in De Samenstroom in Hellevoetsluis. De nieuwe vestiging in Nissewaard wordt de 3e locatie. Het innovatieve karakter van CityKids heeft ervoor gezorgd dat het zorgaanbod op Voorne Putten met een enorm verzorgingsgebied van ruim 500.000 inwoners ontzettend is vergroot.

Gezien echter de grote vraag van ouders en verwijzers op Voorne Putten, de lange wachtlijsten en het feit dat er nu kinderen thuis zitten omdat er gewoonweg geen geschikte plek is voor deze kinderen, huurt CityKids sedert januari van dit jaar een pand te Nissewaard. Dit is een voormalig pand van Jeugdzorg met allemaal kleine spreekkamertjes, maar met een mooie binnentuin met een grote oude boom. Dit pand moet nog volledig verbouwd worden tot 6 grote ruimtes en de bedoeling is dat daar Snoezelruimte gerealiseerd gaat worden. Tevens is er grote behoefte aan ontwikkelingsgerichte materialen om de zelfredzaamheid van de kinderen optimaal te ontwikkelen. Het is een heel leuk pand met een ronde vormgeving. In dit pand zullen er 3 groepen bestemd worden voor kinderen met een verstandelijke beperking en 3 groepen voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Omdat er in 1 groep ongeveer 8 kinderen zitten, kan dit voor sommige kinderen weleens teveel worden. De pedagogen zijn gericht op de ontwikkeling en zelfredzaamheid van deze kinderen, maar dit lukt niet bij een overprikkeld kind. Het is daarom belangrijk om zo’n kind dan even uit de groep te kunnen halen en tot rust te laten komen in een Snoezelruimte. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van een pedagoog.

Snoezelen valt onder de belevingsgerichte manier van zorg verlenen. Snoezelen prikkelt de belangrijkste zintuigen positief: het gehoor, het zicht, de reuk, de tast en de smaak. Door deze zintuigen selectief te prikkelen, kunnen kinderen ook hun emoties en gevoelens beter uiten, maar zeker ook weer kalm en rustig worden. Ook verbetert het contact hierdoor tussen de pedagoog/ ouder en kind.
Bij de opstart van deze nieuwe locatie zijn er veel duurzame ontwikkelingsgerichte- en snoezelmaterialen nodig om een veilige en prettige omgeving te creëren. Zo zullen deze bijzondere kinderen kunnen leren, spelen, ontwikkelen en ontspannen binnen de meest optimale omstandigheden. Dit zal voor hen zeker bijdragen aan meer geluk, ontspanning en levensvreugde!
Helaas zijn al deze kindvriendelijke materialen enorm duur en kunnen deze niet allemaal vanuit de zorgbudgetten of volledig uit de exploitatie betaald worden. De kostbare verbouwing is momenteel gestart en CityKids hoopt begin van deze zomer de eerste kindjes te mogen ontvangen en de groepen volledig gefaciliteerd te hebben op deze locatie. Wanneer de Snoezelruimte kan worden ingericht hangt voor een groot deel af van donaties. Het aanbieden van de juiste materialen aan deze kinderen, volop rekening houdend met hun mogelijkheden, bevordert enorm een positieve beleving van het kind en hiermee de kwaliteit van leven.

Related Articles