Stichting Wielewaal | Aanpak Respijtzorg: Samenwerken aan duurzame oplossingen.

Wielewaal heeft lange ervaring in respijtzorg, zowel ouders als zorgverleners weten Wielewaal te vinden. Wekelijks komen er nieuwe aanmeldingen binnen, dat onderstreept de urgentie van het continueren van de activiteiten. Het concept waarmee wordt gewerkt is gebaseerd op maximale inzet van vrijwilligers en een klein betaald team. Met deze aanpak kunnen de kosten laag gehouden worden en kunnen redelijke tarieven worden gehanteerd,  zodat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft. Dat is zeker in Rotterdam belangrijk omdat er veel gezinnen wonen met een lage sociaal-economische status. 

In 2021 is echter duidelijk geworden dat zonder aanvullende financiering de continuering van de respijtzorg ernstig in gevaar komt. Om hun activiteiten te kunnen blijven uitvoeren, zoekt men we actief naar duurzame bekostigingssystemen. Men is in gesprek met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en met verschillende gemeentes. Het doel van dit project is het veiligstellen van respijtzorg in Rotterdam voor de langere termijn. De gesprekken met het Ministerie en gemeenten zijn hier onderdeel van, maar deze processen kosten tijd. In de tussentijd richt Wielewaal zich daarom ook op oplossingen met lokale partners waarbij we inzetten op duurzame lokale verankering. Hiervoor doen we een beroep op (regionale) fondsen.

Doelgroep: Kinderen en jongeren met een (ernstige) beperking, zowel verstandelijk als lichamelijk in de leeftijd van 6 t/m 21 jaar. Daarnaast rekent men de mantelzorgers tot hun secundaire doelgroep

Related Articles